BLOGEISTA JA FUTSALISTA

Blogi on hyvä tapa jakaa kokemuksia ja ajatuksia. Vaikka osittain konseptia voidaan pitää jo vanhentuneena nykyisessä some-kentässä, on toisinaan kuitenkin hyvä juttu, ettei kaikkea tarvitse yrittää tiivistää 140 merkkiin tai filtteröityyn valokuvaan ja muutamaan häshtägiin. Kirjoittaminen sopii myös paremmin toisille kuin esimerkiksi videot ja selfiet. Tehokkaimmin viesti menee tietenkin perille, jos kanavia ja tapoja sen sanomiseksi on mahdollisimman monipuolisesti.

Vuonna 2010 perustimme koulukaverini Otto Tähkäpään kanssa jalkapalloaiheisen blogin nimeltä Pallonkaikkeus. Blogista muodostui äkkiä useamman kirjoittajan kollektiivi, jonka tavoitteena oli olla Suomen paras jalkapalloblogi. Se oli myös minulle loistava tapa jakaa ajatuksiani futsaliin liittyen. Alakategorian futsal alle kertyikin paljon tekemiäni kirjoituksia, joiden ajatuksia ja keloja olen osittain jakanut ja jatkanut myös kirjassani. Ammattilaisurani ensivaiheet sekä fiilikset testileiristä, preseasonista ja debyytistä ja avausmaalista tulivat tallennetuksi tekstin muodossa Pallonkaikkeuteen. Teksteihin on ollut hauska palata itse jälkeenpäin ja ne ovat toimineet ikään kuin julkisena päiväkirjana. Espanjassa asuessani kirjoitin myös toista blogia, johon tein yleisempiä huomioita pelikenttien ulkopuolisesta elämästä Euroopan toisella äärilaidalla.

Myös monet muut pelaajat ja valmentajat ovat pitäneet blogeja, joista on ollut mielenkiintoista lukea heidän ajatuksiaan maailmasta ja urheilusta. Esimerkiksi Kytölän veljekset Mikko ja Jukka perustivat blogin muutettuaan Italiaan ammattilaisiksi ja se sai nimekseen FUTSALFratelli. Veljesten blogissa on ilmestynyt hyviä analyyseja Suomen Futsal-Liigasta ja lajin arvokisoista sekä mielenkiintoisia ja näkemyksellisiä kokemuksia uran varrelta.  Englantia osaavassa futsalmaailmassa hyvin luettu ja suosittu blogi on Englannin maajoukkuepelaajan Doug Reedin blogi, jossa on käsitelty monipuolisesti monia futsayhteisöä puhuttaneita ajankohtaisia aiheita.

Englannin kielialueella futsal on vasta kehittymässä, joten siitä johtuen suurin osa asiantuntevasta futsalkirjoittelusta on tehty esimerkiksi espanjaksi, italiaksi venäjäksi tai portugaliksi. Maissa, joissa näitä kieliä puhutaan, ei englannin osaaminen ole perinteisesti ollut kovin vahvaa – varsinkaan urheiluväen parissa – joten futsaltietoutta ei englannin kielellä ole varsinkaan aiemmin ollut juurikaan löydettävissä. Reedin blogi on mukava poikkeus tähän vallitsevaan tilaan, samoin kuin Futsalplanet -sivusto, joka on ollut toistaiseksi vahvin englanninkielinen futsalin äänenkannattaja maailmassa. Sivun ovat perustaneet ja sitä ylläpitävät italialainen Luka Ranocchierin sekä kroatilalainen Suomen maajoukkuevalmentajan Mico Marticin. Uutena englanninkielisenä futsalin äänenkannattajana on vastikaan mukaan tullut englantilaisten ylläpitämä Futsal Focus, jonka sivuilla julkaistun kirjoitukseni futsalin brändäyksestä voit lukea myös tästä blogista.

Kielikysmystä ja tiedonleviämistä on pureskeltu Pallonkaikkeus -blogissa teksteissä Futsaltietous kaukana Suomesta ja Nettivinkkejä futsalväelle. Vaikka maailma on ehtinyt muuttua melko paljon vajaassa neljässä vuodessa, on osa asioista edelleen hyvinkin ajankohtaisia. Suomeen ei edellenkään ole päässyt valumaan liikaa tietoa maailman futsalhuipulta ja tätä ongelmaa yrittää paikata kirjaprojekti FUTSALISTA.

 

Tags: , , , , , , ,

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.